Nieuws

Terug

Diefstal nummerplaten

Lap, mijn nummerplaat is weg Maak het maar mee: je wandelt uit de supermarkt, komt op de parking en merkt dat je achterste nummerplaat gestolen is. Wie doet zoiets? Waarom? En wat moet ik nu doen? Nummerplaat Online geeft een antwoord op de meest gestelde vragen.

MIJN NUMMERPLAAT IS GESTOLEN. WAT NU?


Straffe cijfers
Het lijkt op het eerste zicht een flauw en smakeloos staaltje kattenkwaad. Je achterste en dus officiële nummerplaat is gestolen. Een ding is zeker: je bent niet alleen. Het overkomt jaarlijks zo’n 20.000 Belgische chauffeurs, of 55 per dag. Er zit geen dalende trend in de cijfers. Het blijft dus voornaam dat we waakzaam blijven en ons bewust zijn van de gevolgen van nummerplatendiefstal. 

Worst Case ScenarioDenk niet te snel: het is maar een nummerplaat. Want terwijl die gedachte jouw paniek bekoelt rijdt er een of andere schurk met identiek dezelfde wagen tegen 280 kilometer per uur door het rood. Flits. Inderdaad: met jouw kentekenplaat. Nadien laat hij nog even zijn tank vollopen en rijdt weg zonder te betalen, waarna hij rustig de grens oversteekt met 2 kilogram coke in de koffer.
OK, zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. Maar toch. Waarom nummerplaten stelen? Het zijn toch al enkele mogelijke motieven. CD&V-kamerlid Franky Demon waarschuwt voor de gevolgen van een gestolen nummerplaat. De boete van een snelheidsovertreding bijvoorbeeld: die komt uiteraard jouw richting uit. Het blijkt in de praktijk een loodzware klus om als eigenaar achteraf je gelijk te halen. 

Jouw nummerplaat is gestolen. Wat nu? 10 eenvoudige stappen.

  1. Begeef je naar een politiekantoor.
  2. Meld de diefstal en geef je naam, voornaam en adres, het nummer van de plaat en de karakteristieken van het voertuig door.
  3. Je ontvangt van de politie een “Attest van verlies” dat 15 dagen geldig blijft.
  4. Ga met het “Attest van verlies” richting je verzekeringsagent.
  5. De verzekeringsagent vraagt een nieuwe nummerplaat aan (met een nieuw kenteken)
  6. Verzend het “Attest van verlies” zo snel mogelijk aangetekend naar: DIV – Wetstraat 155 – 1040 Brussel.
  7. De gestolen nummerplaat wordt geschrapt uit de database.
  8. Bpost levert de nieuwe kentekenplaat af. Je betaalt 30 euro aan de postbode.
  9. Laat je nummerplaat bijmaken voor vooraan op de wagen. Dit kan bij Gamma, Brico of Hubo. Maar ook online via onze website.
  10. Bestel ook een setje anti-diefstalschroeven zodat je beveiligd bent in de toekomst.

 Beter voorkomen dan genezen: je officiële nummerplaat bevestigen met anti-diefstalschroeven is naast eenvoudig en goedkoop vooral ontzettend effectief.